MHC De Mezen

DAT ZIJN WE SAMEN!

header foto

Historie

Geschiedenis van De Mezen

We schrijven voorjaar 1963, moeder Backbier bezoekt huisarts Aad van Bonzel met dochter Pauline. Pauline zou eigenlijk meer moeten sporten. Voor jongens waren er voldoende sportmogelijkheden, voor meisjes niet zo veel.

Beiden hadden ze vroeger gehockeyd. Zou het niet een idee zijn om …

Aad van Bonzel nam samen met mevrouw van Woudenberg en de heren Backbier, Meijer, Ottevanger, van IJsendijk en Volgers, ook allen oud hockeyers, het initiatief om dit idee om te zetten in concrete actie.

De oprichtingsvergadering vond plaats in hotel IJsselmeer aan de boulevard in Harderwijk. Op 11 november 1963 was de NWVMHC de Mezen een feit.  

Nu de club op papier bestond, was het zaak om zo snel mogelijk een veld op te zoeken waar de net opgerichte club zich kon vestigen. Want wie wil hockeyen, zal toch ook moeten trainen. Met dat idee in het achterhoofd werd dat het eerste half jaar dan ook gedaan op een sportveld in Ermelo, waar nu voetbalclub DVS speelt.

Na een jaar hard trainen konden de Mezen voor het eerst aan de competitie deelnemen. Met twee Heren- én twee Damesteams begonnen de Mezen aan het eerste seizoen uit de clubhistorie. Maar niet in Ermelo. Op zondag spelen was hier uit den boze en de hockeyers moesten zo noodgedwongen uitwijken naar de SROKI kazerne. Hier lag een veld midden in het bos met een bouwkeet als "kantine”. Uit deze tijd stamt ook de, voor velen onder ons, welbekende term "soepmees”. Op de SROKI kazerne was namelijk alleen maar soep te verkrijgen. Degene die dit moest verzorgen heette dan ook al snel soepmees, wat nog jarenlang de koosnaam bleef voor de mensen die de bardiensten draaiden.
 

Om ook in Harderwijk in beeld te blijven werd besloten het tenue in de Harderwijkse kleuren te houden. De geel/blauwe kleuren leidden ons direct ook naar onze bijzondere naam. Want wat is er nog meer geel/blauw?
 
Natuurlijk... ...een mees!

Een vereniging die zichzelf serieus neemt heeft natuurlijk ook een cluborgaan nodig met een goed bekkende naam. Na het uitschrijven van een prijsvraag kwam de naam " ‘t Kleddertje” als eerste naar voren, met als motivatie: wat zijn de uitwerpselen van een Mees? Juist een "kledder"
 

Na vijf jaren in Ermelo gespeeld te hebben kwam de gemeente Harderwijk in 1968 met een wel heel aanlokkelijk aanbod. Namelijk een sportcomplex aan de Parkweg te Harderwijk. Hier zou De Mezen de beschikking krijgen over drie grasvelden en een clubhuis met kleedkamers.

Niet alleen de uitstraling van de club groeide in deze tijd, maar ook de ledenlijst werd steeds langer. De eerste jeugdteams konden worden ingeschreven om competitie te spelen, evenals een veteranenteam dat onder de mezenleden "het Pimpelmezenteam” werd genoemd.Het clubhuis werd een aantal jaren later verlengd en kon zo nog enkele jaren worden gebruikt. Het werd in …. tijd voor een nieuw clubhuis. De eerste steen werd gelegd door Hein van IJsendijk sr. Dit clubhuis met inpandige kleedkamers staar er nog tot op heden.

In de jaren zeventig en tachtig stond de ontwikkeling van het hockey natuurlijk niet stil. Langzamerhand werd er niet meer op het vertrouwde gras gespeeld, maar op kunstgras. Ook "De Mezen” waren eind jaren tachtig toe aan een kunstgrasveld.
De leeftijd van de spelers werd in de jaren tachtig en negentig steeds jonger. Eerst hadden we als jongste elftallen de C-jeugd, wat al snel veranderde in de maxi’s en later zelfs mini’s. Nu zijn er de laatste jaren de benjamins bijgekomen en zelfs nog jongere hockeyers, de smurfen (6 jaar). De hele familie had de weg naar de hockeyclub gevonden. Van jong tot oud waardeerde en waardeert iedereen de gezelligheid en sportiviteit van de Harderwijkse hockeyclub.

Zoals gezegd werd er tot 2003 nog op het oude kunstgras gespeeld. Er werden twee nieuwe kunstgrasvelden met bijbehorende verlichting aangelegd.

 

Openingswedstrijd 

 
Jubileumwedstrijd Heren 1 - Boekaniers
 


In 2014 is een jubileum uitgave van ‘t Kleddertje gemaakt, ter ere van meer dan 50 jaar hockey in Harderwijk.

Klik op de volgende link om het magazine te bekijken 1963-2013, 50 jaar MHC de Mezen in vogelvlucht 





In deze periode is MHC De Mezen uitgegroeid tot een club met 700 leden, waarvan zo'n 80% jeugd. Als hockeyclub behoort MHC De Mezen daarmee tot de grotere clubs in de regio. Sportief gezien heeft De Mezen zich in de afgelopen jaren ontwikkeld van een gezellige familieclub naar een club waar naast die gezelligheid ook gestreefd wordt naar prestatie. Deze ontwikkeling heeft ertoe geleid dat verschillende jeugdteams in de (sub)top-klasse uitkomen en het huidige Heren 1 sinds 20 jaar gepromoveerd is naar de 2e klasse.

Bij een groeiende en ambitieuze vereniging hoort ook een complex dat de ruimte geeft aan al deze activiteiten, met een clubhuis dat ons samenbrengt.

Vanaf seizoen 2017/2018 wordt er op twee nieuwe watervelden gespeeld, is er een volwaardig derde kunstgrasveld aangelegd en in 2019 is ons nieuwe multifunctionele clubgebouw opgeleverd.
Kortom, MHC De Mezen is een vereniging in beweging en zal naar verwachting met de huidige ontwikkelingen doorgroeien tot een vereniging van 900 leden.